Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Jumaat, 22 Mei 2009Farwah nama anakku yang pertama

Ketika islam berjaya pada masa Rasulullah di Arab. Dengan suka rela, setiap insan yang mendengar seruan kalimat laa ilaha illallalah Muhammadur Rasulullah berbondong-bondong menyambutnya. Wajah-wajah kusut yang semula diselimuti kabut kemusyrikan menjadi cerah disinari pancaran cahaya Ilahi. Tidak ketinggalan juga Farwah bin Umar Al-Judzami, ketua daerah Ma’an dan sekitarnya yang diangkat Kaisar Romawi. Mengetahui hal itu, para penguasa Romawi marah dan mereka segera menangkap Farwah dan menjebloskannya ke penjara. Selanjutnya, ia dibunuh dan kepalanya dipancung, lalu diletakkan di sebuah mata air bernama Arfa’ di Palestin. Mayatnya disalib untuk menakutkan para penduduk agar tidak mengikuti jejaknya.


Ucapan Sempena Hari Murabbi/Guru (Guru Pembina Negara Bangsa) (Penjana Generasi Tabah, Berdisplin dan Bertanggungjawab

Assalamualaikum saya mulakan bicara. Lafaz dan ucapan selamat yang diajar oleh agama kita Islam yang kita cintai. Kesyukuran kehadrat ilahi tuhan dan pemerintahan sekalian alam. Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang yang mengutuskan baginda nabi s.a.w sebagai guru agama umat ini. Selawat dan salam ke atas baginda nabi, ahli keluarga serta para sahabat baginda serta para pejuang Islam sepanjang zaman.
Hari ini sekali lagi kita menyambut Hari Murabbi atau Hari Guru. Ia menjadi agenda tahunan sebagai tanda penghormatan dan ketinggian seorang guru. Kalimah keramat yang mengandungi seribu erti dan makna. Jikalau hari ini pelajar lulus periksa guru mendapat nama. Jika pelajar gagal periksa guru juga mendapat nama. Jika pelajar berakhlak mulia guru mendapat nama dan jika pelajar tidak berakhlak guru juga mandapat nama. Tugasan guru yang pelbagai dan beraneka ini telah mengangkat martabatnya menjadi seorang yang disegani dan dihormati.
Saya mengambil kesempatan ini mengucapakan selamat hari murabbi kepada semua guru STAIL&SMART yang telah berjaya mengharungi tribulasi dan dugaan seorang guru. Dalam usia STAIL yang menjangkaui usia 10 tahun dan SMART 3 tahun sudah banyak mutiara yang berharga dapat dikutip sebagai bekal mengharungi zaman kehadapan. Saranan dan komentar daripada para ibu bapa dan masyarakat kita ucapakan jutaan terima kasih kerana tanpa kritikan kehidupan kita sebagai seorang guru tidak akan matang. Analogi seorang anak kecil terpaksa mengalami luka dan kesakitan sepanjang latihan berbasikal adalah satu analogi mudah. Jikalau seorang anak takut untuk menghadapi luka dan kesakitan maka tak mungkin ia mampu berbasikal dengan baik. Oleh itu kepada para guru dan murabbi saya berpesan agar kita menjadi insan yang berjiwa lapang dan berani menerima teguran dan saranan.
Saya juga mengambil kesempatan memohon berbanyak kemaafan daripada seluruh warga STAIL dan SMART yang mungkin menghadapi tekanan daripada saya sepanjang bekerja di bawah pengurusan saya. Saya juga adalah manusia biasa yang masih muda dan perlu banyak belajar dan terus belajar. Sebenarnya dan hakikat yang tidak dapat dinafikan ialah anda warga STAIL dan SMART adalah guru saya secara anda tidak sedari. Dengan usia semuda ini saya terpaksa menguruskan 65 orang pekerja dalam pelbagai bidang dan jawatan. Dalam usia ini juga saya cuba menjadi pengurus dana yang menjangkaui jutaan ringgit. Keikhlasan, kesungguhan dan iltizam yang tinggi amat saya perlukan daripada antum sekalian para guru dan kakitangan STAIL&SMART.
Kepada guru-guru dan kakitangan yang akan menamatkan perkhidmatan saya ucapkan selamat jalan dan semoga berjaya dimana sahaja anda berada dan ingatlah Allah selalu.
Saya ingin mengakhiri ucapan saya ini dengan sebuah cerita yang berlaku kepada seorang nabi.
Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyhur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.
Maka salah seorang nabi yang menerima wahyu melalui mimpi , pada suatu malam ia bermimpi diperintahkan dengan perintah berbunyi seperti berikut, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat arahan ini, pertama; apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."
Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."
Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.
Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut.
Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.
Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."
Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."
Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.
Selepas kejadian itu, nabi itu meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."
Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahawa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukittetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.
Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua. Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat. Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."
Begitulah sedikit mutiara kisah untuk kita sama-sama hayati sebagai seorang individu muslim yang berkhidmat diSTAIL dan SMART ini. Marilah kita jadikan sabarang kesusahan sebagai suatu yang manis, yang baik itu satu amalan, saling bantu membantu amalan kita semua, dan jangan sekali kita kotori hubungan kita dengan umpatan dan kata nista.
Akhir kata terimalah ungkapan ikhlas ini dari saya,
Dulu kita tidak dikenali,
Dulu kita tidak diperhati,
Dulu kita tidak dihormati,
Dulu kita tidak diyakini,
Dulu kita bukan pilihan dihati,
Tapi kini kita sudah dikenali,
Diperhati dan juga dihormati,
Kini menjadi pilihan dan diyakini,
Cabaran semakin menampakkan diri,
Guru adalah kelasi bahtera yang sedang berlari,
Ditengah lautan hati manusia yang tidak mahu dikhianati,
Wahai guru jasa kalian daku akui,
Tidak ternilai dek harta duniawi,
Staff STAIL&SMART tak pernah dilupa,
Pengorbanan kalian tidak kurang hebatnya,
Moga Allah membalas jasa dengan syurga diakhirat sana.
Sekian. Selamat Hari Guru dan Kakitangan STAIL&SMART
Abu Farwah 22/5/09 (11.54mlm)