Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Selasa, 24 Mei 2011

Tafsir 2

Yahudi Bangsa Laknat Dan Dilaknati... Bebaskan Palestin Dari Penjenayah Ini.. Katakan Tidak Kepada Rokok Yang Membunuh Ummat Dan Mengayakan Yahudi Laknatullah... Allahuakbar!!!!
Firman Allah Yang Bermaksud:

"Jika demikian maka sesungguhnya negeri itu diharamkan atas mereka selama empat puluh tahun, selama itu mereka akan berputar-putar kebingungan di bumi(tih) itu. Maka janganlah kamu bersedih hati memikirkan nasib orang-orang yang fasiq itu." (Al-Maidah ayat 26)


Kisah Bani Israel merupakan antara kisah yang panjang dan mendapat tempat di dalam Al-Quran. Pelbagai bentuk kisah dan cerita berkaitan sikap mereka terhadap para nabi, kitab-kitab dan masyarakat dibentangkan dengan panjang lebar oleh Al-Quran. Pembentangan ini bukanlah sekadar sebuah cerita untuk halwa telinga dan modal cerita untuk kanak-kanak tetapi lebih daripada itu, untuk mengingatkan umat manusia khususnya umat Islam agar tidak bersikap dengan sikap dan perangai orang Bani Israel yang buruk tersebut. Ayat di atas merupakan balasan dan hukuman Allah ke atas mereka hasil pengderhakaan dan kemaksiatan yang mereka lakukan.

Bagaimana mereka boleh tersesat di padang Tih ini? Ia berlaku setelah mereka diselamatkan oleh Allah daripada tentera Firaun yang mengejar mereka dan menenggelamkan Firaun serta tenteranya di dalam Laut Merah. Setelah mereka selamat bukanlah mereka hendak sujud dan bersyukur kepada Allah dengan mentaati segala perintah Allah dan nabi Musa,malah mereka minta pula nabi Musa buatkan untuk mereka berhala seperti kaum yang menyembah berhala. " Dan setelah kami selamatkan mereka menyeberangi laut merah dan mereka mendapati ada satu kaum yang menyembah berhala, mereka pun berkata kepada Musa, buatkanlah untuk kami berhala. Nabi Musa menjawab "Sesungguhnya kamu adalah kaum yang tidak bodoh." Lantaran dek kerana sikap mereka itu maka Allah telah membiarkan mereka berada dalam terperangkap di tengah padang Tih selama 40 tahun. Sekali pun mereka cuba untuk keluar daripadanya dengan berjalan daripada siang sampai ke malam keesokannya mereka dapati mereka berada di tempat yang sama seperti pada permulaan pencarian mereka.

Jarak masa 40 tahun bukanlah jarak masa yang sekejap tetapi merupakan jangkawaktu yang panjang. Itulah balasan untuk mereka yang terlalu engkar akan suruhan dan perintah Allah. Kemanakah mereka setelah 40 tahun tersesat di Padang Tih? Insyallah pada kesempatan yang lain saya akan terangkan kepada para pembaca.


Untuk Sumbangan Wakaf/Zakat/Derma kepada Sekolah Tahfiz Al-Islah(STAIL) dan Sekolah Menengah Arab Tahfiz(SMART) boleh masukkan wang ke dalam akaun berikut:

Sekolah Tahfiz Al-Islah : BIMB : 07043011010032

Sekolah Menengah Arab Tahfiz: Maybank : 557447202508