Sabtu, 15 Disember 2012

Apa yang kau cari ??

Jika semua yang kita kehendaki terus kita MILIKI, darimana kita belajar IKHLAS
Jika semua yang kita impikan segera TERWUJUD, darimana kita belajar SABAR
Jika setiap doa kita terus DIKABULKAN, bagaimana kita dapat belajar IKHTIAR.

Emak.. Ana nak pindah ke tasek gelugor sebab nak mula buka sekolah disana. Sahabat bagitau ada orang wakaf dua buah rumah disana untuk dijadikan sekolah tahfiz. Masih saya ingat ungkapan itu telah saya ucapkan  kepada bonda tersayang, yang kini sudah kembali alam baqa. Selama 2 tahun kami hidup bersama bonda tersayang, suka duka bersama, ke pasar bersama, ke masjid bersama, ke kuliah pengajian juga bersama. Anakku farwah juga sudah terlalu akrab dengan mak toknya. Tapi saya perlu membuat satu keputusan, yang akan merubah hidup saya serta keluarga.

Apakah saya mampu bersama isteri tercinta untuk menerima amanah teman teman dan pewakaf bagi menjalankan sebuah sekolah tahfiz? Saya bukanlah seorang mempunyai pengalaman dalam mengurus sebuah sekolah apatah lagi sebagai seorang guru. Sekolah tahfiz al islah itulah nama yang diberikan oleh sahabat dan murabbi saya dr mohd zin kandar. Nama sudah ada, bangunan sudah ada, duit modal sudah ada, ahli lembaga sudah ada cuma murid sahaja yang belum ada. Dengan tekad dan keazaman serta restu bonda tersayang saya dan isteri memulakan langkah mempromosi sistem baru pendidikan yang belum dikenali masyarakat iaitu sistem intergrasi tahfiz, deniyyah dan akademik untuk anak2 seawal usia 5 tahun. Ke hulu dan ke hilir kami (saya, isteri dan anak kami farwah) jelajahi dengan motor kapcai yamaha sre untuk mempromosi sekolah baru ini.

Alhamdulillah untuk pendaftaran pertama kami telah berjaya mendapat 12 orang murid yang berusia 5 dan 6 tahun. Rasanya usaha kami dibayar Allah s.w.t alhamdulillah. sesungguhnya kenangan 13 tahun yang lalu masih basah diingatan saya. Susah payah membina dan membangunkan sekolah ini takut tiada pahalanya, tiada redhanya, tiada ganjarannya.. Apa yang kau cari wahai ustaz fahmi, apa yang kau cari dengan pembangunan sekolah ini? Apa yang kau cari? Saya jadikan takut jika syaitan datang menggoda hingga hilanglah keikhlasan di jiwa, saya jadi takut jika amanah hilang entah ke mana..

Oleh itu sering saya bertanya, apa yang kau cari wahai fahmi kalau redha ilahi, kalau bukan kemewahan syurga yang kekal abadi... Bantulah daku ya ilahi rabbi..

0 comments:

Catat Ulasan