Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Selasa, 28 Jun 2011

Trip To Thailand 3

Peta sudah ditangan, maka bermula pembacaan peta dilakukan oleh pembantu 'juru terbang' merangkap isteriku tercinta. Deng-deng buka-buka saja peta semuanya tertulis dengan tulisan Thai cuma bandar-bandar besar sahaja yang ditulis dengan tulisan rumi. 'Mana dia Bangkok ni tak dak pun dalam peta ni." kata isteriku. "Tak kan tak dak kut mesti ada" kataku. Saya pun melihat peta yang dikatakan tidak ada Bangkok. Akhirnya saya pun berkata tidak mengapa yang penting memang ada kat sini sambil saya menunjukkan kawasannya kepada isteriku. "Abi jauh lagi ka"? kata anak-anakku yang sememangnya tidak sabar untuk sampai ke Bangkok. Masa sudah menunjukkan jam lebih kurang 10 pagi. Kami teruskan perjalanan dengan hiburan asli nyanyian dari artis pujaanku yang dikenali dengan kak ngah. Memang pandai anakkau Farhah menyanyi, sekejap nasyid, lepas tu zikir kemudian selawat. Anakku Farhan pun tidak kalah dengan kakaknya, maklumlah hari itu bila ditanya oleh kumpulan Rabbani besar nanti nak jadi apa dia jawab nak jadi penyanyi nasyid. Anakku Farhie kurang berbakat dalam nyanyian dan hiburan tapi dia amat berbakat 'bersilat'. Sepanjang saya memandu tidak terasa langsung rasa mengantuk kerana terhibur dengan keriangan anak-anak tersayang. Isteriku pula asyik dengan petanya, hah.. dah sampai tok song, hah.. dah lalu ..... Walaupun dia tidaklah hebat dalam keputusan geografi namun sebagai seorang anak prof geografi saya tetap mempercayainya di dalam bidang pembacaan peta. Takut juga takut tersesat. Saya banyak berhenti sepanjang jalan kerana terlalu banyak 'pelaburan kecil' yang perlu diselesaikan oleh kami semua. Jam sudah menunjukkan 2 petang, anak-anak mula bertanya bila nak makan? Bila nak makan ni abi, lapar.... kata anakku kecil Farhie. Pagi tadi dia tak makan sebab tu lapar. Nanti la ya sayang, kata isteriku kita belum jumpa kedai orang Islam. Memangnya aku juga lapar, semua orang dah mula terseksa dengan kelaparan. Apatah lagi nak solat pun tak tau kat mana. Nanti bila kita nampak kedai makan Islam kita berhenti, kata saya pada anak-anak dan kalau kita jumpa orang Islam kita tanya depa. Saya cuba menenangkan anak-anak.


Jalan dan terus berjalan hingga akhirnya kami terpandang seorang wanita memakai 'cerkup kepala'..... saya pun terus memberhentikan kereta dan menyuruh isteriku pergi bertemu dengannya... (bersambung )