Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Ahad, 30 Ogos 2009

Aktiviti Hari Ini

10 Ramadhan 1430 bersamaan 31 Ogos 2009

9.00mlm : Solat Tarawikh dan Tazkirah di Surau Sekolah Khairiyyah Pokok Sena

11 Ramadhan 1430 bersamaan 01 September 2009

8.00pagi : Ke Pejabat

9.00mlm : Tarawikh dan Tazkirah Surau Taman Serai Wangi

Ramadhan Al-Mubarrak 2

Hari ini hari yang kesepuluh kita umat Islam di Malaysia berpuasa. Saya serta anak-anak juga hari ini berpuasa. Semalam kami sekeluarga berfikir-fikir hendak ke mana kami pagi nanti untuk bersahur. Al-maklum anak-anak ini jika hendak bersahur memang susah. Bangun sahur mudah cuma hendak makan yang susah. Saya dan isteri pun mengambil keputusan untuk pergi bersahur di Sungai Dua dekat lebuh raya PLUS. Dalam perjalanan kami menuju ke destinasi tangan saya terus membuka radio IKIM FM. Alhamdulillah ada tazkirah pagi yang menarik seawal jam 4.45pg. Saya amat tertarik dengan tazkirah yang disampaikan. Tazkirah yang berkaitan dengan Al-quran. Begitulah hidup ini tidak kira siapa kita tazkirah dan nasihat mesti didengari dan dihayati sekalipun seorang Ustaz seperti saya. Dalam tazkirah tersebut Ustaz tersebut telah mengatakan bulan Ramadhan merupakan bulan penurunan Al-Quran seperti Firman Allah di dalam surah Al-baqarah 185. "Bulan Ramadhan adalah bulan yang diturunkan Al-quran sebagai pedoman dan pertunjuk serta penerangan kepada umat manusia". Oleh itu apabila Al-quran diturunkan pada bulan tersebut maka bulan Ramadhan pun menjadi mulia disebabkan Al-quran. Malam yang diturunkan Al-quran iaitu malam al-qadr juga menjadi mulia kerana diturunkan padanya Al-quran, Rasulullah menjadi mulia sehingga diangkat sebagai penghulu para nabi dan rasul kerana diturunkan padanya Al-quran. Negeri yang diturunkan Al-quran juga menjadi mulia sehingga digelar kota suci iaitu Mekah dan Madinah. Oleh itu sesiapa yang ingin menjadi mulia hendaklah berdamping dengan Al-quran. Berdamping dengan erti kata membaca atau mendengar atau melihat Al-quran. Jika mahu lebih lagi kita mengkaji Al-quran. Hari ini umat Islam terlalu leka sehingga jika siaran tersebut ada pembacaan Al-quran maka ditukarkannya siaran ke siaran lain yang tidak ada bacaan Al-quran. Muliakanlah diri kita Al-quran jangan kita hinakan diri dengan malas untuk berdamping dengan Al-quran.

Begitulah tazkirah yang saya dengar sepanjang dalam perjalanan ke kedai makan untuk bersahur bersama anak-anak tercinta. Pulang bersahur kami sempat singgah di Masjid Nyior Sebatang untuk berqiamulail dan bersolat subuh. Saya kata pada anak-anak hari ini sudah hari kesepuluh kita berpuasa tinggal 20 hari sahaja lagi untuk kita bersama dengan Ramadhan. Entah tahun depan bertemu atau tidak hanya Allah s.w.t yang menentukan. Moga kita terus meningkatkan amal sehingga mendapat anugerah 'Taqwa'. Amin..