Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Sabtu, 29 Ogos 2009

Majlis Berbuka Puasa

Satu Majlis berbuka puasa bersama ulama' akan diadakan oleh Sekolah Tahfiz Al-Islah(STAIL) dan Sekolah Menengah Arab Tahfiz (SMART) seperti berikut:

Masa : 5.00ptg hingga 8.00mlm
Tarikh : 6hb Sepetember 2009
Hari : Ahad
Tempat : Dewan Besar Sungai Dua

Satu majlis diskusi ilmu akan diadakan bersama dengan 2 tokoh ulama iaitu Ustaz Alias Othman dan Ustaz Rosli Othman. Oleh itu kepada para muslimin dan muslimat yang ingin menyertai majlis tersebut bolehlah mendapatkan kupon dengan harga RM 25.00 bagi seorang individu dewasa dan RM 15.00 untuk seorang individu kanak-kanak (6tahun hingga 12tahun) atau satu meja untuk 8orang RM 200.00.

Marilah kita berbuka sambil menderma kepada sekolah tahfiz ini. Kepada mereka yang mampu membeli kupon tetapi tidak boleh hadir pada tarikh tersebut bolehlah membeli kupon dan kemudian menyerahkan kembali kepada pihak sekolah untuk memanggil orang yang kurang mampu untuk berbuka sebagai kenduri berbuka puasa dan derma kepada sekolah.

Aktiviti Hari Ini

9Ramadhan 1430 bersamaan 30 Ogos 2009

10.00 pagi : Kuliah Dhuha Ramadhan Muslimat PAS Kawasan Kepala Batas bertajuk 'doa yang diterima dan doa yang ditolak'

09.00 malam : Tazkirah Ramadhan di Masjid Kg. Baru Alma, Bukit Mertajam

Ramadhan Al-Mubarrak

Segala kesyukuran kita panjatkan kehadrat ilahi yang telah mempertemukan dengan Ramadhan tahun. Bulan yang penuh dengan keberkatan dan rahmat ini datangnya hanya sekali dalam setahun. Kedatangannya demi memastikan orang beriman seperti kita semua mendapat martabat taqwa yang tinggi nilainya disisi Allah iaitu dibalas dengan balasan syurga.

Kepada para pembaca budiman saya memohon berbanyak kemaafan kerana sudah lama tidak dapat mengemaskini blog ini kerana beberapa masalah teknikal. Insyallah saya akan cuba mengemaskini blog ini setiap hari sepanjang bulan Ramadhan ini. Sebagaimana para pembaca maklumi bahawa kewujudan blog saya ini lebih kepada sentuhan rohani dan perkembangan sekolah tahfiz yang saya asaskan. Untuk itu suka saya memulakan sentuhan kali ini dengan kita melihat semula ungkapan ayat-ayat Allah agar kita tidak terpesong diseoanjang perjalanan hidup ini. Bulan ini bulan Al-Quran, bulan keberkatan dan amalan kebajikan.

Al-quran mempunyai 114 surah yang dimulai dengan surah Al-Fatihah(Pembukaan). Ini bermaksud setiap kali kita membuka Al-quran kita akan berjumpa surah 'pembukaan' ini terlebih dahulu. Para ulama menjelaskan bahawa surah inilah yang dinamakan 'Sabul Mathani'. Kita bukanlah mahu membahaskan surah ini berdasar ilmu tafsir tetapi dalam ruang yang terhad ini kita ingin melihat beberapa pengajaran yang boleh diambil sebagai bekalan selama kita menghadapi Ramadhan tahun ini. Cuba kita lihat mengenai kalimah 'Alhamdulillah' yang memberi erti segala puji dan puja hanya untuk Allah s.w.t. Oleh itu sebagai pengajaran buat kita yang menjalani ibadah puasa marilah kita berfikir sejenak betapa nikmat yang dikurniakan Allah s.w.t terlalu banyak untuk kita semua. Apabila merasai kelaparan dek kerana kita berpuasa maka ketika itu seharusnyalah kita merasai betapa ramai dikalangan umat manusia hari ini yang miskin dan susah dan ada diantara mereka yang menunggu mati kerana kekurangan makanan. Apabila kita memerhati dan menginsafi hakikat ini pasti sekali ungkapan 'Alhamdulillah' lebih enak dan lazat untuk diungkapkan. Alhamdulilah ya Allah kerana engkau telah anugerahkan kami rezeki yang melimpah ruah dalam keadaan adanya manusia yang masih kelaparan. Ampunkanlah kami ya Allah jika tersilap dan tersalah didalam menggunakan rezekimu selama ini.

Akhir kata, ucaplah 'Alhamdulillah' kerana kita dapat bertemu dengan Ramadhan dan dapat rezeki kurniaan tuhan. Mudah-mudahan kita disayangi Allah sepanjang kehidupan.