Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Selasa, 12 Oktober 2010

Ibadah Korban Di Kemboja 3Alhamdulillah setelah pertemuan dengan Muhammad mencapai keputusan pada tempoh hari, maka saya terus menyediakan kertas kerja Ibadah korban di Kemboja untuk dibentangkan kepada ahli Jemaah Pengurus Sekolah untuk mendapatkan kelulusan. Pihak Jemaah Pengurus sekolah berasa amat gembira dengan cadangan tersebut namun satu lawatan ke Kemboja perlu diadakan terlebih dahulu untuk memastikan perjalanan ibadah korban berjalan dengan lancar. Kami telah berangkat ke sana dengan disertai oleh 5 orang ahli rombongan. Di sana kami telah melawat beberapa buah kampung di wilayah kampung Champ iaitu satu wilayah yang ramai penduduk Islam. Kami melihat sendiri kesusahan yang dialami oleh para penduduk di mana kehidupan mereka ibarat Malaysia 40 tahun yang lalu. Seluruh kampung bergantung pada air perigi dan setiap kali makan hanyalah nasi dan sayur tanpa sebarang lauk seperti ikan atau pun ayam. Kesusahan mereka memberi impak kesedaran kepada kami betapa syukurnya kita di negara bertuah ini kerana hidup dengan dipenuhi rezeki yang melimpah ruah. Setelah melawat kampung, kami telah mengambil kesempatan untuk mengunjungi Mufti Kemboja Okna Kamaruddin. Ketika bersama beliau, kami telah mendapat gambaran yang begitu dahsyat keadaan Kemboja sewaktu berada di bawah pemerintahan Pol Pot. Beliau sendiri telah merasai keperitan dan kesengsaraan ketika ditahan dan disiksa oleh tentera Pol Pot. Katanya "Kita hanya tunggu mati dan kini ibarat mati hidup semula". Kami mengemukakan cadangan kami untuk mengadakan program Kemboja yang berpaksikan bantuan pendidikan dan beliau amat bersetuju dengan tujuan murni tersebut.

Hasil lawatan tersebut telah membangkitkan semangat kami untuk terus berkhidmat kepada agama tercinta dan umatnya sehingga ke titisan darah yang terakhir. Namun sebelum kami berangkat pulang sempat juga kami membeli belah di Bandar Phnom Phen dan begitulah orang Malaysia tidak sah jikalau tidak membeli belah. Bukannya apa, cuma tanda ingat pada keluarga. Kepada para muslimin dan muslimat yang ingin menyertai ibadah korban silalah hubungi saya di talian 0134881601/0194651656.