Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Jumaat, 20 Mei 2011

Kisah Daripada Rasulullah S.a.w : bil. 2


Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah R.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Bahawasanya tersebut kisah seorang lelaki daripada Bani Israel telah meminta hutang sebanyak seribu dinar daripada seseorang daripada kalangan Bani Israel. Maka berkatalah orang ingin memberi hutang kepadanya"Datangkanlah saksi untuk menyaksikannya". Kata si lelaki ini, "Cukuplah Allah sebagai saksinya". Berkata pula si pemberi hutang, "Datangkanlah penjamin untuk menjaminnya". Kata Si lelaki itu "cukuplah Allah sebagai penjaminnya". "Benar kamu" kata si pemberi hutang. Lalu dia pun menyerahkan wang sebanyak seribu dinar kepada si lelaki ini. Berlalu pergilah si lelaki ini dan menyelesaikan tanggungjawabnya dengan menyeberangi laut. Telah sekian lama sampailah waktu untuk dia membayar kembali hutang tersebut, maka dia pun pergi ke laut untuk mendapatkan sampan tetapi malangnya tidak ada sampan. Dia pun mengambil sebatang kayu lalu menebuknya dan memasukkan seribu dinar itu ke dalam lubang tersebut berserta surat untuk saudaranya yang telah memberi hutang kemudian dia pun menutup lubang tersebut. Selepas itu pergilah ke laut dengan membawa kayu tersebut dan menghanyutkannya sambil berdoa" Ya Allah, Sesungguhnya engkau tahu aku telah berhutang dengan saudaraku itu sebanyak seribu dinar, dan dia telah meminta saksi daripadaku tetapi aku mengatakan cukuplah engkau menjadi saksi, dia meminta penjamin dan aku berkata cukuplah engkau menjadi penjaminnya dan dia pun redha. Aku telah cuba mendapatkan kenderaan untuk ke sana tetapi tidak bertem. Oleh itu aku memohon kepadamu dan menyerahkan ini melalui engkau. Kemudian dia mencampakkan kayu tersebut ke dalam laut. Manakala saudaranya si pemberi hutang menanti di pengkalan untuk melihat kedatangan sampan yang membawa hutang yang telah dijanjikan untuk dibayar tetapi tidak kelihatan kecuali sebatang kayu. Maka dia pun mengambil kayu tersebut dan dibawa pulang untuk dijadikan kayu api. Apabila dipecahkan kayu tersebut maka di dapati ada wang dan surat daripada rakannya yang berhutang tersebut.
Hadis ini telah diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Imam Ahmad dan At-Thobrani.

Pengajarannya:

1. Niat dan usaha yang baik akan sentiasa mendapat bantuan serta pertolongan daripada Allah s.w.t
2. Menunaikan amanah dan melaksanakan janji merupakan perkara yang penting di dalam kehidupan kita sebagai seorang muslim.