Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Khamis, 25 November 2010

Iman&solat

"Mereka yang bertaqwa itu adalah orang-orang yang beriman dengan perkara ghaib dan mendirikan solat dan mereka menafkahkan rezeki yang dikurniakan kepada mereka.(Al-Baqarah ayat 3)
Kelmarin anakku Farwah menghubungi umminya dan memberitahu yang dia kurang sihat dengan sakit dada. Dan alhamdulillah sudah diambil ubat dan hari ini beransur sihat. Beberapa ketika saya teringat ayat Allah yang memerintahkan kita memohon pertolongan daripada Allah dengan sabar dan solat. Darjat taqwa memang hebat kerana dengan darjat ini maka pelbagai kelebihan bakal diperoleh dan kelebihan adalah anugerah dari Allah s.w.t. Keimanan orang bertaqwa, solat mereka dan sedeqah mereka, bukan sebarangan amalan, malah ia adalah amalan hebat dan diterima terus oleh Allah s.w.t. Lantaran teringat itu semua lantas daku pun berusaha melaksanakan solat memohon ke hadrat Allah agar diberi kesembuhan kepada anakku Farwah dan diberikan kekuatan untuk dia terus berjuang.
Sebentar tadi ketika menghadiri solat Jumaat, tiba-tiba tuan Imam meminta saya berkhutbah. Setelah saya melihat dan menyelak tajuk-tajuk khutbah terpandang saya satu tajuk 'kemuliaan solat'. Orang bertaqwa mendirikan solat dengan penuh keimanan seperti maksud ayat di atas dimana bermula dengan keimanan, kemudian barulah solat dan bersedekah. Manakala orang munafik mendirikan solat kerana ingin menunjuk-nunjuk sebab itu mereka malas dan tidak mahu bersolat sunat. Perkara boleh kita lihat di dalam ayat yang bermaksud: Sesungguhnya orang munafik itu ingin menipu Allah dan Allah membalas tipu muslihat mereka dan apabila mereka mendirikan solat mereka bangun dalam keadaan malas dan menunjuk-nunjuk akan solat mereka dan tidaklah mereka itu ingat Allah melainkan sedikit sahaja.
Kepada para muslimin sekalian dirikanlah solat ketika senang atau susah dan mohonlah pertolongan dengan bersolat dan beristighfar insyallah Allah tidak akan merpersiakan kita. Wallahua'lam