Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Isnin, 20 Julai 2009

Tazkirah 5

Abu Hurairah R.hu

Abu Hurairah, bermaksud bapak kucing kecil.Kenapa ia dikenali sebagai "Bapak Kucing"? Pada waktu jahiliyah namanya ialah Abdu Syams bin Shakhr Ad-Dausi, dan tatkala ia memeluk Islam, ia diberi nama oleh Rasulullah s.a.w dengan Abdurrahman. Ia sangat penyayang kepada binatang dan mempunyai seekor kucing, yang selalu diberinya makan, digendongnya, dibersihkannya dan diberinya tempat tinggal. Kucing itu selalu menyertainya seolah-olah bayang bayangnya. Inilah sebabnya ia diberi gelar "Bapak Kucing".
Abu Hurairah pernah berkata: "Aku dibesarkan dalam keadaan yatim, dan pergi berhijrah dalam keadaan miskin. Aku menerima upah sebagai pembantu kepada Busrah binti Ghazwan demi untuk mengisi perutku! Akulah yang melayani keluarga itu sekarang ini, aku telah berkahwin dengan putri Busrah, maka segala puji bagi Allah yang telah menjadikan Agama ini tiang penegak, dan menjadikan Abu Hurairah ikutan ummat.!" Jika dibandingkan umur Rasulullah dengan umurnya beliau lebih muda sekitar 30 tahun. Dia lahir di Daus, sebuah desa miskin di padang pasir Yaman. Hidup di tengah kabilah Azad, ia merupakan anak yatim sejak kecil, dan banyak membantu ibunya menjadi penggembala kambing.
Ia datang kepada Nabi saw pada tahun yang ke tujuh hijrah sewaktu beliau berada di Khaibar. Beliau memeluk Islam karena dorongan kecintaan dan kerinduan terhadap Rasulullah s.a.w. Dan semenjak ia bertemu dengan Nabi Saw; dan berbai'at dengannya, hampir-hampir ia tidak berpisah lagi daripadanya kecuali pada waktu tidur . Begitulah perjalanan hidup beliau selama empat tahun yang dilaluinya bersama Rasulullah s.a.w yakni sejak ia masuk Islam sampai wafatnya Nabi s.a.w.
Kemahirannya di dalam mengingati hadis Rasulullah s.a.w telah menyebabkan sebahagian sahabat merasa hairan sambil tertanya-tanya di dalam hati, dari mana datangnya hadis-hadis ini, bilakah Abu Hurairah mendengarya dan menghafaznya.
Abu Hurairah pun memberikan penjelasan untuk menghilangkan kecurigaan ini, dengan berkata "Tuan-tuan telah mengatakan bahwa Abu Hurairah banyak sekali mengeluarkan hadits dari Rasulullah saw dan tuan-tuan mengatakan bahawa orang-orang Muhajirin yang lebih dahulu memeluk Islam, tidak pun menceritakan hadits-hadits itu? Ketahuilah, bahwa sahabat-sahabatku orang-orang Muhajirin itu, sibuk dengan perdagangan mereka di pasar-pasar, sedang sahabat-sahabatku orang-orang Ansar sibuk degan tanah pertanian mereka. Sedang aku adalah seorang miskin, dan yang paling banyak menyertai majlis Rasulullah s.a.w. Aku hadir pada waktu orang lain tidak hadir dan aku boleh mengingati sesuatu hadis itu sedangkan mereka sering terlupa kerana mereka terlalu sibuk dengan perkerjaan lain.
Pada suatu hari Marwan bin Hakam ingin menguji kemampuan hafazan hadis daripada Abu Hurairah. Maka dipanggilnya Abu Hurairah dan dibawa untuk duduk bersamanya, lalu dimintanya untuk mengkhabarkan hadis-hadis daripada Rasulullah saw. Sementara itu disuruhnya penulisnya menuliskan apa yang diceritakan Abu Hurairah dari balik dinding. Sesudah berlalu satu tahun, dipanggilnya Abu Hurairah kembali dan dimintanya membacakan lagi hadis-hadis yang duhulunya telah ditulis pembantu Marwan. Ternyata tidak ada satu pun yang tersalah atau terlupa oleh Abu Hurairah walau satu perkataan.
Dan Imam Syafi'i mengemukakan pula pendapatnya tentang Abu Hurairah: "Beliau seorang yang paling banyak menghafal hadis di antara seluruh perawi Hadis." Sementara Imam Bukhari menyatakan pula: "Ada lapan ratus orang atau lebih dari shahabat tabi'in dan ahli ilmu yang meriwayatkan Hadits dari Abu Hurairah."
Demikianlah Abu Hurairah tak ubah bagai suatu perpustakaan besar menjadi rujukan umat Islam.
Abu Hurairah termasuk dikalangan ahli ibadat yang mendekatkan diri kepada Allah, selalu melakukan ibadat bersama isterinya dan anak-anaknya semalam-malaman secara bergilir-gilir bermula dengan beliau berjaga sambil solat sepertiga malam kemudian dilanjutkan oleh isterinya sepertiga malam dan sepertiganya lagi dimanfaatkan oleh puterinya. Dengan demikian, tak ada satu saat pun yang berlalu setiap malam di rumah Abu Hurairah, melainkan berlangsung di sana ibadat, zikir dan solat.
Pengajaran
1. Ketaqwaan seseorang bukanlah dikira daripada lamanya seseorang menganut Islam tetapi dikira dari segi ketaqwaannya kepada Allah s.w.t
2. Menuntut ilmu merupakan satu ibadah yang amat dituntut di dalam Islam
3. Majlis ilmu pada bulan Ramadhan mempunyai kelebihannya yang tersendiri sebagaimana disebutkan dalam satu hadis Rasulullah s.a.w.
4. Hidupkan rumah tangga kita dengan amalan qiamulail sebagaimana yang dilakukan oleh Abu Hurairah R.hu