Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Selasa, 14 Julai 2009

Tazkirah 3

Abdurrahman Bin 'Auf - Saudagar yang Dijamin Surga
Abdurahman bin 'Auf. Adalah seorang saudagar yang berjaya Beliau telah memeluk Islam sejak daripada awal Islam ketika ramai manusia masih kufur dengan Allah dan Rasulnya. Abdurrahman adalah orang yang kelapan memeluk Islam
Sifat kedermawannya boleh kita hayati bersama agar kita juga menjadi insan yang tidak kedekut malah mempunyai semangat untuk membantu agama Allah. Satu hari telah sampai 700 kenderaan yang sarat dengan muatan dan telah memenuhi jalan-jalan kota Madinah. Ramai orang saling memanggil dan menghimbau menyaksikan kesibukan ini serta turut bergembira dan bersukacita dengan datangnya harta dan rizqi yang dibawa kafilah itu.
Ummul Mu'minin Aisyah ra demi mendengar suara hiruk pikuk itu ia bertanya, "Apakah yang telah terjadi di kota Madinah?" Lalu diberitahu bahawa keriuhan itu adalah kerana kafilah Abdurrahman bin 'Auf yang baru sampai dari Syam membawa barang-barang dagangannya.
Kemudian Aisyah r.ha pun berkata "Ingat, aku pernah mendengar Rasulullah saw bersabda, 'Kulihat Abdurrahman bin 'Auf masuk syurga dengan perlahan-lahan!'"
Kemudian Abdurrahman telah menuju ke rumah Aisyah r.ha kerana mendengar khabar bahawa Aisyah telah mengatakan suatu hadis mengenai beliau seraya berkata kepadanya, "Anda telah mengingatkanku suatu Hadis yang tak pernah kulupakannya." Kemudian ulasnya lagi, "Dengan ini aku mengharap agar anda menjadi saksi, bahwa kafilah ini dengan semua muatannya serta kenderaannya, kupersembahkan di jalan Allah 'azza wajalla!" Dan dibagikannyalah seluruh muatan 700 kendaraan itu kepada semua penduduk Madinah dan sekitarnya sebagai perbuatan baik yang sangat besar.
Dan semenjak keislamannya sampai menemui Tuhannya dalam umur 75 tahun, ia menjadi teladan yang cemerlang sebagai seorang mu'min yang besar. Hal ini menyebabkan Nabi saw memasukkannya dalam sepuluh orang yang telah diberi kabar gembira sebagai ahli surga.
Ibnu 'Auf adalah seorang pemimpin yang mengendalikan hartanya, dan bukan seorang yang dikendalikan oleh hartanya.
Pada suatu hari dihidangkan kepadanya makanan untuk berbuka, karena waktu itu ia sedang berpuasa. Apabila beliau melihat pada hidangan tersebut, timbul selera makannya, tetapi iapun menangis sambil mengeluh, Mus’ab bin Umair telah gugur sebagai syahid, ia seorang yang jauh lebih baik daripadaku, ia hanya mendapat kafan sehelai burdah. Jika ditutup kepalanya maka kelihatan kakinya, dan jika ditutup kedua kakinya terbuka kepalanya! Demikian pula Hamzah yang jauh lebih baik daripadaku, ia pun gugur sebagai syahid, dan pada saat akan dikuburkan hanya terdapat baginya sehelai selendang. Telah dihamparkan bagi kami dunia seluas-luasnya, dan telah diberikan pula kepada kami hasil sebanyak-banyaknya. Sungguh kami khawatir kalau-kalau telah didahulukan pahala kebaikan kami!"
Ketika ruhnya hampir dibawa pergi, air matanya meleleh sedang lidahnya bergerak-gerak mengucapkan kata-kata, "Sesungguhnya aku khawatir dipisahkan dari sahabat-sahabatku karena kekayaanku yang melimpah ruah!"
Pengajaran
1. Memiliki kekayaan bukanlah satu kesalahan tetapi yang salahnya ialah apabila kekayaan itu berada dihati sehingga timbul rasa cinta yang tidak bertepi terhadap kekayaan dan akhirnya timbullah perasaan kedekut dan bakhil. Biarlah kekayaan berada di tangan untuk mudah memberi demi mencari redha ilahi
2. Sempena bulan Ramadhan yang amalan sunat diberi pahala amalan fardhu dan amalan fardhu diganda kepada 70 kali ganda, marilah kita merebut peluang bersedekah dibulan ini kerana Rasulullah telah bersabda:
3. Insafilah diri betapa susahnya Rasulullah s.a.w berdakwah dan berjuang demi agama tercinta sehingga tidak pernah merasai kekenyangan.
4. Berbukalah dengan rezeki yang halal dan baik serta janganlah membazir sekali pun kita orang yang kaya.

Gambar Lawatan Ke Kemboja

Bergambar bersama para pelajar salah sebuah sekolah agama di sana.