Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Khamis, 14 Oktober 2010

Ibadah Korban Di Kemboja 5


Ibadah korban merupakan satu ibadah yang mempunyai sejarahnya yang tersendiri. Sejarahnya bermula sejak zaman nabi Adam a.s dan nabi Ibrahim a.s. Jikalau diteliti daripada kedua-dua kisah yang berlaku iaitu kisah anak-anak nabi Adam a.s. dan kisah Nabi Ibrahim bersama anaknya nabi Ismail, maka jelas kepada kita tentang erti pengorbanan. Allah menghias jiwa manusia cinta dan suka kepada harta dan anak-anak. Namun kecintaan kepada harta dan anak-anak, seharus tidak melebihi cinta kepada Allah s.w.t. Gambaran kisah Qabil dan Habil yang diminta mengorbankan hasil pertanian dan penternakan adalah lambang kepada kecintaan manusia kepada harta. Apakah manusia merasai bahawa harta yang ia peroleh selama ini adalah miliknya selama-lamanya? Atau apakah dia merasai bahawa harta itu hasil titik peluhnya tanpa ada sedikit pun kaitan dengan pemberian Allah sebagai pemberi rezeki? Pengorbanan yang lebih tinggi lagi digambarkan pada kisah nabi Ibrahim a.s yang diperintahkan menyembelih anak kesayangannya nabi Ismail a.s. Nyawa anak ibarat nyawa bapa itu sendiri. Apakah kita sanggup mengorbankan nyawa kita dan anak-anak kita demi mendapatkan kasih sayang Allah?


Kita tahu dan faham bahawa ibadah korban yang diperintahkan kepada kita bukanlah sampai ke tahap mengorbankan nyawa anak, cuma sekadar sedikit wang dan harta yang dikorbankan. Apakah dengan hanya RM 230.00 atau RM 300.00 atau seekor lembu RM 2000.00 kita sudah gagal dan tidak mampu untuk melaksanakannya? Sememangnya Islam itu agama yang adil dan sempurna, maka tidak diwajibkan kepada kita untuk melaksanakan ibadah korban kerana mungkin ada mereka yang tidak mampu melakukannya. Namun kepada mereka yang mampu dan kaya kenapa masih teragak-agak untuk melaksanakannya. Adakah anda takut wang anda berkurangan kerana RM 230 untuk ibadah korban ini? Jikalau gaji anda RM 2000 sebulan bermakna setahun RM 24,000.00 adakah dengan RM 230.00 ianya akan menyebabkan anda jatuh miskin.


Allah berfirman yang bermaksud" Sesungguhnya Allah membeli daripada orang mukmin itu nyawa dan harta mereka dengan bayaran syurga untuk mereka."

Jikalau dengan sedikit pengorbanan harta pun kita sudah takut inikan pula hendak mengorbankan diri dan nyawa untuk Islam yang kita cintai. Jauh panggang dari api. Oleh itu saya menyeru kepada semua para pembaca agar melaksanakan korban di Kemboja ini demi mencari keredhaan Allah s.w.t. Hubungilah saya segera di talian 0134881601/0194651656