Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Khamis, 5 Ogos 2010

Tafsir 1" Alif Lam Mim, itulah kitab yang tidak keraguan padanya, menjadi pertunjuk kepada orang yang bertaqwa".(1)

Sidang pembaca yang dirahmati Allah. Surah Al-Baqarah merupakan surah yang kedua mengikut susunan surah-surah di dalam Al-Quran. Ia juga merupakan surah yang terpanjang jika hendak dibandingkan dengan surah-surah yang lain. Ayat yang kita ikuti kali ini merupakan ayat permulaan surah Al-Baqarah. Ayat pertama yang merupakan sebutan huruf telah ditafsirkan oleh para ulama dengan mengembalikan maknanya kepada Allah s.w.t. Ayat kedua pula menerangkan hakikat sebenar Al-Quran. Al-Quran diturunkan oleh Allah dan tidak boleh dinafikan oleh sesiapa sekali pun orang kafir. Ini kerana tidak ada sesiapa pun yang dapat mendatangkan sebuah kitab sehebat Al-Quran. Dengan Al-Quran seseorang akan mendapat pertunjuk dan dengan pertunjuk itulah ia akan menjadi seorang yang bertaqwa. (Saya terpaksa berhenti dahulu insyallah nanti akan saya sambung kembali kerana perlu bersiap untuk ke kuliah pagi ni)