Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Ahad, 12 Julai 2009

Tazkirah 1
AL-QUR'AN SEBAGAI PEMBELA DI HARI AKHIRAT
Firman Allah : شهر رمضان الذي أنزل فيه القرآن هدى للناس وبينات من الهدى والفرقان
Abu Umamah r.a. berkata : "Rasulullah S.A.W telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Qur'an, setelah itu Rasulullah S.A.W memberitahu tentang kelebihan Al-Qur'an."
Telah bersabda Rasulullah S.A.W : Belajarlah kamu akan Al-Qur'an, di akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya."
Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya, " Kenalkah kamu kepadaku?" Maka orang yang pernah membaca akan menjawab : "Siapakah kamu?"
Maka berkata Al-Qur'an : "Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari."
Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Qur'an itu : "Adakah kamu Al-Qur'an?" Lalu Al-Qur'an mengakui dan menuntun orang yang pernah membaca mengadap Allah S.W.T. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya.
Pada kedua ayanh dan ibunya pula yang muslim diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya bertanya : "Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?"
Lalu dijawab : "Kamu diberi ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al-Qur'an."
Pengajaran
1. Sempena bulan Ramdhan yang dikenali sebagai bulan Al-Quran marilah kita bersama-sama keluarga meningkatkan lagi usaha membaca dan menghayati Al-Quran
2. Kesusahan ibu bapa menghantar anak-anak mempelajari Al-Quran lebih bernilai daripada kesusahan menghantar anak-anak mempelajari ilmu yang lain. Dahulukan pengajian Al-Quran daripada segalanya
3. Al-Quran adalah sumber ilmu, hidayah dan penerangan kepada seluruh manusia dan alam ini.

Jadual Ustaz Ahmad Fahmi Bulan Julai 2009

12/7/09 : Kuliah Subuh Masjid Permatang Janggus, Pmtg Pauh
Kuliah Maghrib Masjid Seberang Jaya
Kelas Al-Quran Utk Dewasa di Pejabat Urusan STAIL&SMART

13/7/09 : Kuliah Maghrib Masjid Sg. Ara

14/7/09 : Kuliah Maghrib Kuaters Guru Kepala Batas

15/7/09 : Kuliah Maghrib Kuaters Polis Farlim

17/7/09 : Ceramah Pemantapan Rohani Thn 6 Sekolah Rendah Khir Johari
Khutbah Jumaat Masjid Kg Tok Bedu
18/7/09 : Kuliah Subuh Kg.Tok Bedu
Ceramah Peranan Ibu Bapa di MRSM Kepala Batas
19/7/09 : Ceramah Isra' Mikraj Masjid Labu Besar Kulim Kedah
Kuliah Maghrib Mengkuang Titi
Kelas Al-Quran Dewasa
20/7/09 : Kuliah Maghrib Masjid Sg.Ular