Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Khamis, 23 Jun 2011

Trip To Thailand 2

Setelah keputusan dibuat pada hari Rabu 15 Jun yang lalu kami pun mula bertolak menuju ke sempadan. Namun oleh kerana kami bertolak pada waktu malam dan sempadan telah pun ditutup maka kami pun singgah menginap di Hotel T yang terletak di Changlon. Tanpa menyalin baju kami terus tidur dan pada keesokan paginya kami pun bertolak seawal 6.30pagi. Urusan insuran Thailand dan tukaran mata wang bath sungguh mudah kerana ada kedai 24jam yang dibuka di Pekan Changlon. Kami mula memasuki sempadan pada jam 7.30pagi. Alhamdulillah segala urusan berkaitan disempadan selesai dengan mudah.

Perbezaan antara saya dan isteri dengan ayahanda dan bonda ialah persediaan bekalan makanan sepanjang perjalanan. Jikalau bonda dan ayahanda saya, pasti mereka menyediakan pelbagai jenis kuih, lauk dan nasi. Berhenti ditepi jalan dan makan beramai-ramai. Itulah orang dulu rajin masak tapi orang sekarang rajin membeli. Bukan salah isteriku tapi salah saya juga kerana mengambil keputusan 'last minute'. Oleh kerana tiada makanan yang di bawa dan anak-anak pula sudah mula melagukan lagu 'Abi, ummi lapar sangat ni'.. maka kami pun berhentilah di Sadoa untuk bersarapan. Kami semua makan nasi kecuali anak kecilku Farhie sahaja yang tak mahu makan. Katanya belum lapar. Setelah bersarapan kami pun bertolak menuju entah ke mana. Saya buat-buat tahu jalan ke Bangkok sedang bukan tahu pun. Tetapi oleh saya lelaki dan bapa serta suami kena la berlagak tahu. Dalam hati saya pasti ada papan tanda yang menunjukkan arah ke Bangkok. Ingatan dan sangkaan rupa-rupanya salah kerana semua papan tanda bertulis dengan tulisan siam. Saya dan isteri jadi orang buta huruf bila sampai ke Thailand. Berjalan dan terus berjalan menghala ke Hat Yai dan akhirnya bertemu satu papan tanda tertulis Bangkok. Saya amat gembira dan begitulah juga isteriku. Isteriku bangga sangat kerana dialah orang pertama nampak papan tanda tersebut. Tetapi kegembiraan tidak bertahan lama kerana selepas itu tiada lagi papan tanda yang bertulis bangkok malah semuanya bertulis siam. Namun begitu dengan menelefon rakan saya Mohd Faris orang Pattani akhirnya kami dapat juga jalan ke Bangkok iaitu melalui lebuh raya Pathalung. Lebuh raya ke Bangkok tidak dikenakan tol walau sesen pun, tapi minyak di sana lebih mahal berbanding di Malaysia. Kami akhirnya sampailah di Pathalung dan si anak-anak sudah mula berbunyi "lambat lagi ka nak sampai ni abi"? Saya hanya berkata lambat lagi.. Jauh lagi. Ok kita berhenti beli peta. Saya berhentikan kereta dan membeli peta Thailand dengan harga 100 bath. Bermulalah kami sekeluarga memerhatikan peta yang kebanyakkannya tertulis dengan tulisan siam. Episod melihat dan peta pun bermula... (bersambung Trip To Thailand 3)