Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Ahad, 26 Julai 2009

Gambar-Gambar Kenangan Ketika Awal Penubuhan Sekolah Tahfiz Al-Islah(STAIL)1. Generasi Pertama STAIL
2. Para pelajar sedang makan tengah hari
3. Para pelajar sedang belajar Iqra'
4. Para pelajar dilayan untuk mandi dan bersiap untuk sesi petang oleh saya sendiri
Tazkirah 7

Orang cacat masuk Syurga

"Dengan cacat pincangku ini, aku bertekad merebut syurga...!"
Amru Ibnul Jamuh merupakan salah seorang tokoh penduduk Madinah dan salah seorang pemimpin Bani Salamah...
Anaknya Mu'adz bin Amru telah memeluk Islam lebih dahulu daripadanya malah termasuk kelompok 70 peserta bai'at 'Aqabah. Mu’adz bersama sahabatnya Mu'adz bin Jabal, Mu'adz bin Amr ini menyebarkan Agama Islam di kalangan penduduk Madinah dengan keberanian luar biasa. Menjadi kebiasaan bagi golongan bangsawan di Madinah, menyediakan di rumah masing~masing berhala-berhala besar seperti yang terdapat di tempat-tempat pemujaan umum yang dikunjungi oleh orang ramai. Maka sesuai dengan kedudukannya sebagai seorang bangsawan dan pemimpin Amru bin Jamuh juga mendirikan berhala di rumahnya yang dinamakan Manaf. Putranya, Mu'adz bin Amr bersama temannya Mu'adz bin Jabal telah bermufakat akan menjadikan berhala di rumah bapaknya itu sebagai permainan dan penghinaan. Pada waktu malam mereka menyelinap masuk ke dalam tempat pemujaan dan mengambil berhala itu dan membuangnya ke dalam lubang yang biasa digunakan manusia untuk membuang hajat.
Apabila datangnya waktu pagi Amru mendapati Manaf tidak berada di tempatnya yang biasa, maka dicarinyalah berhala itu dan akhirnya ditemukannya di tempat pembuangan hajat. Bukan main marahnya Amr, lalu berkata: "Celaka sungguh siapa yang telah melakukan perbuatan derhaka ini terhadap tuhan-tuhan kita malam tadi...?" Kemudian dicuci dan dibersihkannya berhala itu dan diberinya wangi-wangian.
Malam berikutnya, Mu'adz bin Amr dan Mu'adz bin Jabal memperlakukan berhala itu seperti malam sebelumnya. Demikianlah pula pada malam-malam selanjutnya. Dan akhirnya setelah merasa bosan, Amar mengambil pedangnya lalu menaruhnya di leher Manaf, sambil berkata: ''Jika kamu betul-betul dapat memberikan kebaikan, berusahalah untuk mempertahankan dirimu ... !''
Pagi-pagi keesokan harinya Amr tidak menemukan berhalanya di tempat biasa... tetapi ditemukannya di tempat pembuangan hajat, dan tidak sendirian, berhala itu terikat bersama bangkai seekar aniing dengan tali yang kuat. Dalam keadaan kehairanan dan kekecewaan serta marah. Tiba-tiba datangtah ke tempatnya itu beberapa orang hangsawan Madinah yang telah masuk Islam. Sambil menunjuk kepada berhala yang tidak berdaya dan terikat pada bangkai anjing itu, mereka mengajak beliau menggunakan akal dan berfikir mengenai Allah Yang Maha Agung lagi Maha Tinggi, yang tidak satupun menyamai-Nya. Begitulah juga tentang Muhammad saw, orang yang jujur dan terpercaya, yang muncul di arena kehidupan ini untuk memberi pertunjuk dan bukan untuk menyesatkan.
Maka dalam beberapa saat, Amr telah memahami akan kata-kata mereka tersebut dan tanpa berlengah beliau pun membersihkan dirinya dan merapikan dirinya untuk pergi berbaiat dengan nabi s.a.w.
Amr ibnul Jamuh telah menyerahkan hati dan hidupnya kepada Allah Rabbul-Alamin. Walaupun beliau sememangnya seorang yang dermawan sebelum memeluk Islam namun sifat dermawannya ini semakin bertambah setelah memeluk Islam sehingga seluruh harta kakayaannya diserahkannya untuk Agama dan sahabat-sahabatnya.
Beliau bukan sahaja seorang yang dermawan malah beliau juga seorang yang berani dan berjiwa pejuang. Dia tidak mahu kakinya yang tempang menjadi penghalang beliau untuk turut menyertai peperangan. Beliau telah berazam dan bersiap sedia dengan alat-alat kelengkapan perang untuk keluar berperang bersama Rasulullah dan anak-anaknya lelakinya yang seramai 4 orang di dalam peperangan Badar. Namun begitu anak-anaknya telah meminta agar Rasulullah menghalang ayah mereka daripada melaksanakan hasratnya itu kerana keuzuran dirinya itu. Permintaan anak-anaknya itu telah dipersetujui oleh Rasulullah kerana kecacatan dan keuzuran beliau.
Kemudian datang pula masa peperangan Uhud. Amr lalu pergi menemui Nabi saw, memohon kepadanya agar diizinkan turut serta, dengan katanya: "Ya Rasulallah, putra-putraku bermaksud hendak menghalangiku pergi bertempur bersama anda. Demi Allah, aku amat berharap kiranya dengan kepincanganku ini aku dapat merebut surga!''
Karena permintaannya yang amat sangat, Nabi saw memberinya keizinan untuk turut serta. Maka diambilnya alat-alat senjatanya, dan dengan hati yang diliputi oleh rasa puas dan gembira, ia berjalan berjingkat-jingkat. Dan dengan suara yang hiba ia memohon kepada Allah: "Ya Allah, berilah aku kesempatan untuk menemui syahid, dan janganlah aku dikembalikan kepada keluargaku!"
Dan kedua pasukan pun bertemulah pada hari Uhud itu. Amr ibnul Jamuh bersama keempat putranya maju ke depan menghunus pedangnya kepada tentera musyrikin tanpa rasa takut. Kerinduannya kepada syurga membara dan kerinduannya kepada syahid juga tidak pernah hilang dari hatinya.
Dan apa yang ditunggu-tunggunya itu pun tibalah, suatu pukulan pedang yang kuat telah menggugurkannya dan pulanglah dia kepangkuan tuhannya menuju ke syurga yang ia rindui.
Dan tatkala Kaum Muslimin memakamkan para syuhada mereka, Rasulullah saw mengeluarkan perintah:
"Perhatikan, tanamkanlah jasad Abdullah bin Amr bin Haram dan Amr ibnul Jamuh di makam yang satu, karena sepanjang hidup mereka adalah dua orang sahabat yang setia dan saling menyayangi!"
Kedua shahabat yang saling sayang menyayangi telah menemui syahid itu pun dikuburkan dalam satu makam, yakni dalam pangkuan tanah yang menyambut jasad mereka yang suci setelah menyaksikan kepahlawanan mereka yang luar biasa.