Jumaat, 22 Februari 2013

Kemboja Tetap di hatiku

Semasa saya dibangku sekolah dahulu, pernah juga mempelajari tentang sungai di asia dan di dunia dan ketika itu nama seperti Sungai Mekong telah pun disebut oleh guru saya. Namun saya tidak pernah bermimpi bahawa suatu hari nanti saya akan bermalam di kampung sekitar Sungai Mekong apatah lagi menyeberang dan menikmati ikan-ikannya. Sememangnya segala kehidupan kita ini adalah penentuan dari Allah yang maha esa. Ada yang kita impikan tetapi tidak kita capai, ada yang cuma angan-angan namun kita mencapainya dan ada yang kita bercita cita dan berusaha penuh tapi kecundang untuk mendapatkannya. Itulah yang dikatakan taqdir, biarlah seluruh manusia berkumpul dan bersatu untuk membantu agar harapan dan cita kita tercapai, namun Allah tidak mengkehendakinya pasti tidak akan tercapai. Perkara inilah yang diungkapkan oleh Rasulullah s.a.w kepada ibnu abbas.

Daripada Abu Abbas, Abdullah bin Abbas r.a :

Bahawa pada suatu hari saya sedang berada di belakang Rasulullah SAW ( di atas binatang tunggangannya ), lalu sabda baginda :

‘Wahai anak kecil, sesungguhnya aku telah mengajar kamu beberapa perkataan.
Peliharalah ( perintah ) Allah, nescaya Dia akan memelihara kamu..
peliharalah ( kehormatan ) Allah, nescaya engkau akan merasakan Dia berada bersama-samamu..

Jika engkau memohon, pohonlah kepada Allah semata-mata. Jika engkau meminta pertolongan mintalah kepada Allah semata-mata..

Ketahuilah bahawa jika semua umat manusia berkumpul untuk memberikan kepadamu sesuatu menafaat, nescaya mereka tidak akan mampu memberi menafaat itu, melainkan dengan sesuatu yang telah ditaqdirkan oleh Allah..

Begitu juga sekiranya mereka berkumpul untuk menentukan suatu mudharat untuk kamu, nescaya mereka tidak akan mampu menentukannya, melainkan dengan suatu yang telah ditentukan Allah ke atas kamu..

Telah diangkat kalam ( tulisan ) dan telah kering ( tinta ) buku catitan".


(Riwayat Tirmizi) 


Sesuatu yang terjadi dalam hidup ini adalah hasil percaturan dan hukum Allah swt. Saya dan kemboja mula berputik hubungan, adalah bermula dengan kehadiran saya di Persidangan Sekolah- Sekolah  Tahfiz Asia Pasifik di Kelantan. Semasa disana saya telah bertemu dengan Mohamad Suleiman dari Kemboja dan kami berbual mesra di sebuah meja makan ketika sarapan pagi di hotel penginapan. Itulah awal pertemuan dan perhubungan saya dengan negara Kemboja khususnya umat islam disana. Walaupun selama ini saya telah pun mengenali ramai orang kemboja yang datang ke Malaysia dan menjadi rakyat Malaysia. Namun hubungan ini rasa seperti ada sedikit kelainan kerana pertemuan kami disitu ialah demi memartabatkan pendidikan Al Quran. Semenjak dari pertemuan itu saya pun mulai terfikir untuk membantu masyarakat Islam Kemboja khususnya dalam bidang pendidikan. Biar pun Sekolah Tahfiz Al Islah yang sedang saya uruskan ketika itu masih terlalu muda dan baru berusia 5 tahun namun dengan falsafah yang saya pegang, Jika kita membantu orang Allah pasti akan membantu kita. Saya berfikir apalah salahnya jika sama sama membantu agama Allah. 

Memori ketika sedang membuat perbincangan dengan guru sekolah di Cumnik

Mesyuarat diadakan...

Sepulangnya saya daripada Multaqa Maahad Tahfiz Asia Pasifik itu saya pun mengadakan mesyuarat bersama rakan rakan Jemaah Pengurus Sekolah dan saya menyatakan hasrat untuk mengadakan Program Ibadah Korban di Kemboja dan hasil lebihan korban itu akan disumbangkan ke dalam tabung kebajikan sekolah disamping tabung ummat islam disana. Pihak Jemaah Pengurusan Sekolah bersetuju dan telah menghantar saya dan Tuan Hj Ibrahim bin Hasan untuk meninjau keadaan disana dan berkenalan secara lebih dekat dengan orang di sana. Pada tahun 2005 , kami cuma berpeluang mengumpul sedikit kutipan derma untuk diagihkan kepada ummat Islam disana tanpa membawa barangan yang banyak. Turut serta ketika itu ialah Tuan Hj. Ir. Zakiyuddin dan peguam Rosidi Husin. Mulai lawatan pertama tersebut hinggalah sekarang boleh dikatakan sudah 11 kali saya ke sana dan insyallah saya akan terus ke sana sehingga ummat Islam dapat menjadi ummat yang disegani dan Islam dapat dikembangkan disana. Mulai dengan ibadah korban secara kecilan dgn jumlah puluhan ekor kini menjangkau ratusan ekor, daripada Program Ibadah Korban, saya mengorak langkah membawa masuk pelajar pelajar miskin dari Kemboja dan Aceh untuk bersekolah di Sekolah Tahfiz Al-Islah (STAIL)  dan Sekolah Menengah Arab Tahfiz (SMART). Alhamdulillah usaha mendidik anak- anak ini pastinya akan menambahkan lagi lompatan untuk menjadikan ummat Islam Kemboja sebagai ummat yang terbaik di Kemboja.

Lawatan ke sekolah rendah kerajaan di Kemboja yg terdapat ditempatkan di dalam kawasan Wat BuddhaPhoto: Para pelajar sedang mengucapkan selamat datang kepada rombongan kami
Para pelajar sedang mengucapkan selamat datang kepada rombongan kami

Photo: Lawatan kali ini bersama bekas pengarah pelajaran negeri pulau pinang
Lawatan kali ini bersama bekas Pengarah Pelajaran Negeri Pulau Pinang

Akhirnya....

Kelmarin 21 Februari saya baru saja pulang dari Kemboja dan telah mendapat satu keputusan bersama dengan masyrakat di Cumnik untuk menubuhkan sebuah Pra Sekolah disana. Masyarakat kampung belum pernah tahu apa itu Pra Sekolah. Apatah lagi kali ini saya mengenakan yuran pengajian sebanyak 2 kilo beras setiap bulan. Projek akan menelan belanja untuk tahun pertama sebanyak RM 40 ribu dan berikutnya RM 15 ribu. Idea penubuhan Pra Sekolah ini tercetus semasa saya membawa pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Pulau Pinang dan bekas Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Pulau Pinang tahun lepas iaitu tahun 2012 ke Program Ibadah Korban di Kemboja. Tahun lepas kami pergi dengan menaiki kenderaan darat dengan jumlah ahli rombongan seramai 15 orang. Saya berterima kasih kepada tuan pengarah dan Dato' Matan Pengarah yang sudi membantu menjayakan Program Ibadah Korban tersebut dan bersetuju untuk membantu menjayakan projek penubuhan Pra Sekolah pertama di kawasan perkampungan. Jalan darat, jalan laut, berkereta mahupun dengan pesawat sudah pun saya tempuhi. Dari tanpa mempunyai tanah, kini sudah ada tanah di Stung Treng sebanyak 13 hektar, dari Koh Kong hinggalah ke Ratnakiri, dari Phnom Phen hinggalah ke Siem Reap hampir 3/4 Kemboja sudah saya jelajahi demi mencari redha Allah. Kesusahan mereka menginsafkan saya bahwa mereka lebih baik dari saya kerana dalam kegelapan tanpa cahaya lampu kerana tiada elektrik dan kesejukan pagi, masjid mereka ramai yang datang berjemaah. Kemboja mengajar saya erti keilmuan sebenar iaitu keilmuan dan akhlak, tiada mat rempit tiada bohsia bohjan berpelisiran. Anak anak dara dirumah membantu ibu bapa. 


Kemboja mengajar saya erti  kekayaan,kerana biar pun mereka miskin tapi mereka punya rumah sendiri tanpa hutang. Kemboja mengajar saya erti kesyukuran dengan kemiskinan dan kesusahan mereka namun mereka tetap sujud pada rabbul jalil Allah. 

Kemboja tetap dihatiku untuk daku terus ke sana menyumbang bakti buat bekalan diakhirat nanti. Terima kasih sahabatku Mohamad Suleiman, Che Din, Mustafa, Ali, pak cik Ibrahim dan ramai lagi....

moga Ummat Islam kemboja bangkit dari buaian kejahilan kepada kemuliaan ilmu. Siapa doktor di sana kalau orang Islam, siapa jurutera di sana kalau bukan orang Islam, siapa guru di sekolah kerajaan kalau bukan orang Islam, siapa peguam kalau bukan orang Islam. Biar pun minoriti namun ummat Islam mampu bangkit dan bangun dengan ilmu dan pendidikan bukan dengan simpati ibadah korban.

Saya sering katakan pada mereka,

"hari ini saya bawa korban dari malaysia nanti suatu hari saya mahu pula makan daging korban saudara kemboja. Orang malaysia tak perlu lagi mengadakan ibadah korban disana....bila?? Insyallah pada suatu masa yang hanya Allah jua yang tahu...kita akan terus berusaha...."

 Moga Kemboja yang dihatiku akan berubah seperti impianku...

Kemboja  tetap dihatiku..

0 comments:

Catat Ulasan