Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Isnin, 25 April 2011

Video 2 (Hidup Biar Ada Matlamat....)

Hadis 1

Hadis 1
عن أمير المؤمنين أبي حفص عمر ابن الخطاب رضى الله عنه قال, سمعت رسول الله يقول : انما الاعمال بالنيات وانما لكل امرئ ما نوى فمن كانت هجرته الى الله ورسوله فهجرته الى الله ورسوله ومن كانت هجرته لدنيا يصيبها أوامرأة ينكحها فهجرته الى ما هاجر اليه.
Ertinya:

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs Umar bin Al-Khattab R.ahu beliau telah berkata, saya telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Setiap amalan itu bermula dengan niat dan setiap orang baginya apa yang diniatkan. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya maka hijrahnya kepada Allah dan Rasulnya dan sesiapa berhijrah kerana dunia atau perempuan yang ingin ia nikahi maka hijrahnya mengikut apa yang ia hijrahkan kepadanya.

1. Nilaian Hadis

Nilaian hadis ini amat tinggi disisi para ulama sehingga dipandang telah melengkapi 1/3 hukum dalam Islam. Nilaian ini dikemukakan oleh Imam As-Syafie dan Imam-imam yang lain.

2. Siapa Umar ?

Umar Al-Khattab merupakan seorang Khalifah As-Rashidin iaitu khalifah kedua juga dikenali sebagai Ketua orang beriman dan Bapa Singa kerana ketegasannya di dalam melaksanakan hokum-hukum Islam. Beliau juga merupakan bapa mentua Rasulullah s.a.w dan sahabat yang dijanjikan syurga.

3. Kesan Niat Terhadap Amalan Kita.

Diantara kesan niat terhadap amalan kita ialah:

a. Dapat membezakan antara amalan ibadat dan adat, seperti seseorang yang adat kebiasaan mandi untuk menyejukkan badan dengan berniat untuk mandi sunat hari raya. Asal ialah untuk menyejukkan badan telah bertukar menjadi ibadat kerana niat mandi sunat hari raya.
b. Dengan niat juga boleh menyebabkan sesuatu amalan ibadat sah atau batal seperti seorang yang berniat mengikut imam atau tidak mengikut imam di dalam solat Jumaat. Di mana apabila seseorang berniat solat Jumaat tanpa niat mengikut imam maka batallah solat Jumaatnya. Dia wajib berniat mengikut atau menjadi imam. Oleh itu niat member kesan kepada amal ibadat sendiri
c. Niat seseorang juga boleh menyebabkan perbuatan baik seseorang ikhlas dan mendapat pahala daripada Allah atau ditolak dan tidak mendapat pahala daripada Allah sedikit pun, seperti membantu seseorang dengan niat mendapat redha Allah atau mendapat perhatian manusia.