Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Sabtu, 16 Oktober 2010

Ibadah Korban Di Kemboja 6


Tanpa disedari masa berlalu begitu pantas kini umur anakku sudah menjangkau usia 12 tahun dan tahun hadapan sudah berusia 13 tahun. Anakku Farwah memang lahir pada bulan Januari seperti juga dengan tarikh kelahiranku. Sudah sampai masa untuk daku didiknya berada berjauhan dan berdikari mencari ilmu. Sudah 12 tahun dia bersama denganku. Ke masjid, ke laut, ke kebun, ke kedai, ke kuliah dan ke mana sahaja malah telah daku ajarkannya susah payah mengedarkan pemplet korban, wakaf, zakat dan demontrasi untuk Palestin. Kini sampai masanya dia perlu pergi mencari ilmu di tempat orang lain dan berguru dengan guru yang lain. Itulah rencam kehidupan seorang pendakwah. Nabi Ibrahim a.s tinggalkan anaknya Ismail a.s di Mekah. Nabi Muhammad s.a.w pula tinggalkan kampung halaman dengan perasaan sedih. Para sahabat juga terpaksa berkorban tinggalkan keluarga tercinta demi mencari redha Allah. Apakah aku dan anakku Farwah tidak mampu? Pergilah wahai anakku ke Gontor dan carilah ilmu dan didiklah jiwamu serta peribadimu dengan akhlak Islam kerana sesungguhnya Imam syafie juga terpaksa berjauhan dengan ibunya kerana ilmu dan akhlak ini.

Malam ini anak-anak tidur awal kerana esok jam 4.00pagi kami semua akan pergi ke Jawa menghantar Farwah pergi. Adik yang kecil bertanya along nak pi mana? Daku hanya menjawab pergi belajar dan insyallah tahun hadapan along pulang bercuti. Isteriku agak sebak, dan ramai ahli keluarga yang kurang bersetuju kerana anakku Farwah masih kecil kata mereka untuk berpisah. Namun bagiku biarlah daku berkorban perasaan sayang demi melihat anakku menjadi pejuang dan ulama' masa hadapan. Berkorban apa sahaja demi Islam tercinta. Sememangnya itulah kehidupan kita, jikalau inginkan sesuatu kita perlu korbankan sesuatu. Jika inginkan syurga kita perlu korban hawa dan kalau mahukan neraka maka perlu korbankan taqwa. Jikalau inginkan anak berjaya dan menjadi pejuang agama, maka kita perlu korbankan masa riang bersamanya. Doakanlah untuk anakku Farwah agar beliau menjadi insan soleh wa musleh kerana doa kalian amat daku dambakan.


Sesiapa yang ingin menyertai ibadah korban di Kemboja bolehlah menghubungi saya di talian 0134881601/0194651656