Bismillahirrahmanirrahim

"Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" - Surah Al-fatihah : ayat 1

Pencari Jiwa-jiwa Muda

"Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah.."- Imam Hassan Al Banna

Generasi Awal Sek Tahfiz Al-Islah

"Sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." - Imam Hassan Al Banna

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Selasa, 21 Jun 2011

Trip To Thailand 1


Firman Allah yang bermaksud:“Tidaklah mereka menjelajah di muka bumi, supaya mereka mempunyai hati yang dapat memikirkan atau telinga dapat digunakan untuk mendengar? Kerana sebenarnya bukan mata yang buta, tetapi yang buta ialah hati dalam dada.” (Surah al-Hajj, ayat 46)

Minat saya berjalan dan melancong memang ada sejak daripada kecil lagi. Al-Maklum anak bongsu, memang suka ikut emak dan ayah. Mereka ke mana pun saya akan ikut. Tapi kalau dulu nak ke mana sangat sebab kenderaan dan jalan pun susah. Kalau nak ke Kuala Lumpur bertolak jam 9.00 malam sampai jam 5.00pagi atau 6.00pagi. Tapi sekarang alhamdulillah sekarang dalam masa 4 jam sudah boleh sampai. Kalau dulu Kuala Lumpur merupakan tempat yang paling jauh yang pasti menjadi igauan dan impian anak-anak kampung. Kalau sudah pernah pergi pasti pelbagai cerita akan dipaparkan. Sebenarnya perjalanan melancong secara darat lebih menyeronokkan dan banyak pengalaman boleh dipetik dan dijadikan pedoman sepanjang kehidupan. Saya masih ingat semasa bermusafir dengan ayahanda tercinta ke Alor Setar melalui jalan Pongsu Seribu dan kami singgah di masjid Pongsu seribu untuk berehat. Semasa rehat ayahanda sempat mandi air telaga yang amat dingin dan menyegarkan. Saya turut mandi bersama dan solat bersama ayah. Dengan kenderaan KE 20 pasti terpaksa berhenti dimerata tempat. Tapi masjid itu sekarang dah tak ada kerana diganti dengan masjid yang baharu.
Kini sampai masa saya bersama dengan anak-anak pula. Oleh kerana zaman telah berubah dengan jalan dan kenderaan yang lebih baik maka pasti perjalanan juga lebih jauh. Baru 5 hari yang lalu saya membawa anak-anak mengembara ke Bangkok melalui jalan darat sejauh 2500km pergi pulang. Inilah kali pertama kami mengembara sejauh itu melalui jalan darat dengan kenderaan sendiri yang bukanlah kereta berjenama hebat tapi kereta kebanggaan negara iaitu Proton Saga yang berusia 2 tahun. Dengan megah dan bergaya kereta berjenama negara meluncur laju mengharungi jalanraya Thailand sejauh 1150km hingga ke Bangkok. Kami belum pernah ke Bangkok melalui jalan darat dan tiada siapa yang bersama kami dikalangan yang pernah ke sana. Saya cuma menghubungi beberapa orang rakan di Thailand dan Malaysia yang pernah ke sana melalui jalan darat.

Teruskan bacaan anda di Trip To Thailand 2

Untuk Sumbangan Wakaf/Zakat/Derma kepada Sekolah Tahfiz Al-Islah(STAIL) dan Sekolah Menengah Arab Tahfiz(SMART) boleh masukkan wang ke dalam akaun berikut:

Sekolah Tahfiz Al-Islah : BIMB : 07043011010032

Sekolah Menengah Arab Tahfiz: Maybank : 557447202508